dijous, 25 de novembre del 2010

Let Us Face the Future. Art britànic 1945-1968

Propera exposició a la Fundació Miró, Barcelona del 27/11/2010 - 20/02/2011
 

El títol, Let Us Face the Future, reprodueix l’eslògan del partit laborista per a la campanya electoral de 1945, que sorprenentment va comportar la derrota dels conservadors liderats per Winston Churchill. El relleu laborista va inaugurar l’Estat del benestar al Regne Unit, amb canvis en la societat britànica que van fer possible l’explosió de creativitat i de llibertat del Londres dels anys seixanta. Aquests canvis, que també es van palesar en l’art del moment, conformen el tema central de l’exposició. 

Per exemple, l’audaç exploració de la pròpia sexualitat per part de David Hockney, la revolució escultòrica d’Anthony Caro o les pintures òptiques de Bridget Riley. Entre els artistes més destacats, hi ha també Eduardo Paolozzi, un escocès d’origen italià que amb Bunk, els seus collages iniciats el 1952, avançà el que seria el pop art, i Richard Hamilton, autor el 1956 del collage Just what is it that makes today’s homes so different, so appealing, considerada la primera obra del moviment pop britànic.

A l’entorn de l’exposició s’ha programat un cicle de conferències i workshops: ART, ESTÈTICA I POLÍTICA, amb la col·laboració del Departament de Filosofia de la Universitat Autònoma de Barcelona, que tindrà lloc a l’Auditori de la Fundació entre el 6 d’octubre de 2010 i el 16 de febrer de 2011.

Per més informació:  
Fundació Miró

dimecres, 17 de novembre del 2010

Exposició col·lectiva "Temps fugit"

Mostra itinerant comissariada pel crític d'art Joan Gil i Gregorio de l'11/11/2010 al 26/01/2011 


L'exposició es planteja com un viatge per la representació del temps i la incidència sobre el món artístic, exposició d'artistes contemporanis de diferents generacions que confronta estils, llenguatges, percepcions i emocions amb l'objectiu de mostrar al visitant tots els aspectes de la temporalitat obeint a un recorregut cronològic. Obres de Dalí, Tàpies, Ràfols-Casamada o Plensa figuren entre les peces d'una cinquantena d'artistes.  

La temàtica de la mostra se centra en el pas del temps, i en les diverses formes de representació que se'n ha fet. Artistes contemporanis de diferents generacions confronten els seus estils, llenguatges, percepcions i emocions al respecte, i mostren al visitant tots els aspectes de la temporalitat.

Al Palau Moja
C. de la Portaferrissa, 1-3 (cantonada amb La Rambla)
De dimarts a dissabtes: d'11 a 20 h, diumenges i festius: d'11 a 15 h, dilluns: tancat
Entitat organitzadora:  Associació (art) Catalunya http://www.artcatalunya.cat

dimarts, 9 de novembre del 2010

Exposició: Anna Maria Maiolino

La Fundació Antoni Tàpies presenta la primera exposició retrospectiva en l’àmbit europeu de l’artista brasilera d’origen italià Anna Maria Maiolino (Scalea, 1942)
 
L'exposicó, es podrà veure a l’edifici del Carrer Aragó, 255 de Barcelona, fins el proper 16 de gener del 2011.
L’exposició constitueix la primera mostra retrospectiva de l’artista en l’àmbit europeu. Aquesta exposició fa un recorregut pel treball de l’artista brasilera d’origen italià Anna Maria Maiolino (Scalea, 1942), prenent com a eix articulador els seus dibuixos, però incloent-hi també algunes de les seves fotografies, pel·lícules, escultures i instal·lacions.

* Dins del marc de l'exposició hi ha un programa d'activitats molt interessant:

1- Dansa - Moviment a Entrevidas
Dissabtes 23 d’octubre, 20 de novembre i 18 de desembre de 2010, i 15 de gener de 2011, a les 18.00 h
Un dissabte al mes, des de l’octubre del 2010 fins al gener del 2011, ballarins d’IT Dansa Jove Companyia de l’Institut del Teatre de Barcelona i del Conservatori Superior de Dansa de l’Institut del Teatre de Barcelona faran una sèrie d’intervencions a la instal·lació Entrevidas (Entre vides), d’Anna Maria Maiolino. Aquestes intervencions, de 5 minuts de durada cada una, se succeiran al llarg d’una hora al nivell –2 del museu en l’horari habitual d’obertura al públic.
Preu: gratuït amb l’entrada al museu. Una sola entrada és vàlida per a tots els dies en què té lloc l’activitat.

Seminari amb Griselda Pollock
Dimecres 10 de novembre de 2010, de 10.00 a 12.30 h, i dijous 11 de novembre de 2010, de 17.00 a 20.30 h









12 de novembre de 2010, a les 17.00 h
Taller plàstic dirigit a adults en què s’experimentarà amb alguns dels materials que l’artista Anna Maria Maiolino fa servir en les seves obres. No cal tenir una formació artística prèvia per participar en l’activitat. El taller té una durada de 3 h.
Preu: 15 €. Cal fer reserva prèvia.



Informació de les activitats

dijous, 4 de novembre del 2010

L'esquelet tatuat al Reina Sofia








L' esquelet tatuat és una reescriptura metafòrica i actual de la narració de la violència de gènere, una oportunitat d'examinar críticament com s'expliquen aquestes històries i la seva efectivitat en aquest moment. L'espai entre l'experiència viscuda per dones que han patit el maltractament físic i psicològic i la seva màscara social és el territori d'aquest viatge.

 Al llarg de més d'un any, l'artista nord-americana Suzanne Lacy ha desenvolupat aquest projecte multidisciplinari, artístic i polític al mateix temps, a partir d'una proposta del Museu Reina Sofia, en el marc del Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona el 2010 (25 de novembre).

El nucli conceptual del projecte rau en la necessitat de crear noves narratives sobre la violència contra les dones que afectin la percepció pública d'aquest crim. Lacy, col·laborant amb artistes, activistes, organitzacions socials i entitats governamentals, ha assumit el rol d'una observadora i comentarista dels discursos mediàtic i oficial sobre la violència de gènere a Espanya, indagant en els mecanismes que classifiquen les narratives i estratègies discursives que la representen en l'àmbit públic.  llegir més: REINA SOFIA

dimarts, 2 de novembre del 2010

Martha Rosler: If You Lived Here Still

 Art contra la especulació:  
"If you lived here still... un projecte d’arxiu de Martha Rosler"



Del 29 d'octubre al 30 de gener del 2010 a la Virreina.



 
L’obra artística de Martha Rosler ha estat, des de finals dels anys 60 una referència essencial que ha aplegat la vessant més social de l’art i les postures del feminisme més crític. A través dels seus nombrosos projectes, utilitzant diversos mètodes de treball, des del documental a les “performances” passant per la literatura, Rossler ha explorat diferents maneres de “reconectar” l’àmbit públic i privat, espais domèstics i cultura mediàtica en confrontació amb les realitats de les altes esferes polítiques i econòmiques.

“If you lived here still...” forma part d’aquest corrent d’expressió formal però va més enllà ja que el projecte està format per tres exposicions, un llibre, fòrums de debat oberts, projecció de pel·lícules i lectures de poesia. “If you lived here still...” també ha involucrat la participació directa en el projecte de diferents col·lectius, artistes, activistes, sense sostre, escoles, arquitectes, advocats i periodistes, molts dels quals estaven relacionats directament amb les problemàtiques exposades.

L’any 1991 Martha Rossler es qüestionava en un assaig com era possible que les dificultats per accedir a la vivenda fos una situació tan flagrant. Especialment en aquell moment en que l’estil de vida occidental lluïa tot el seu esplendor davant el col·lapse del comunisme . Dues dècades més tard la qüestió continua vigent en un escenari a on la victòria del mode de vida occidental no sembla tan evident i noves articulacions de “comunisme” afloren.

Exposició al Palau de la Virreina del 29 d'octubre al 30 de gener. Gratuit. 
Horari de dimarts a diumenge de 12 a 20h